Moderaterna


Det Moderata Samlingspartiet, eller Moderaterna som de kort kallas är en av Sveriges äldsta och största politiska partier. Partiet har en liberal-konservativ bekännelse men har historiskt mer förknippats med konservatism. Partiet grundades 1904 som Allmänna Valmansförbundet, och har sedan dess varit i regeringsställning vid flera tillfällen. Fram till slutet av 1970-talet var det Centerpartiet som sågs som det främsta borgerliga partiet. Men efter Thorbjörn Fälldins (Centerpartiet) misslyckade regering under 70-talet ville det svenska folket annat. Efter att ha blivit det främsta borgerliga partier har Moderaterna under 1980- och 1990-talet vänt sig mer och mer mot ideologisk neo-liberalism, där man anser att statens roll ska vara så liten som möjligt i förhållande till ekonomin som bäst klarar sig själv. Man tror även på vikten av att decentralisera staten, samt att sköta den statliga verksamheten mer som ett privat företag. Under 1990-talet vann Moderaterna statsministerposten åt sin partiledare Carl Bildt, men förlorade det i nästa val.

Vad gör Moderaterna till vad de är?

För dagens svenskar kanske det är Alliansregeringen mellan 2006 och 2014, led av Fredrik Reinfeldt, som är arketypen av en borgerlig regering. Denna regering nådde stora framgångar genom att återuppfinna den Moderata ideologin och utöka det nödvändiga samarbetet med Alliansen. Efter 2014 har stödet för Moderaterna dalat som följd av kriser och misstro. Men ett parti med en så lång historia som moderaterna har levt igenom en och en annan kris. Till exempel så har moderaten Maria Rydén hamnat i blåsväder nyligen efter att det uppdagats att hon flugit privata resor på arbetstid och använt poängen från resan själv. Rydén har ny fått avgå och moderaterna i Göteborg får hitta en ersättare. Men med ett bra privatlån kanske Rydén kan landa på fötterna igen. Att kunna hantera kriser som dessa är en av de viktigaste uppgifterna för ett parti. När oegentligheter uppdagas måste partierna snabbt visa handlingskraft för att inte verka svaga eller opålitliga. Moderaterna hanterade Rydén-affären snabbt och effektivt som man kan vänta sig., och fortsätter de på detta vis så lär de klara av några kriser till!

Moderaterna i framtiden

Så hur ser framtiden ut för moderaterna? Idag är de fortfarande en del av Alliansen tillsammans med Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, och ställer alltså upp i val tillsammans. Men alltsedan Sverigedemokraterna tagit plats i riksdagen har Alliansens framtid varit osäker. När kulturella frågor och lag och ordning verkar bli viktigare och viktigare kan moderaterna tvingas ut mot konservatism, och närmre Sverigedemokraterna (vilka också bland annat kallar sig konservativa). Ifall Moderaterna skulle närma sig Sverigedemokraterna är deras allians med Liberalerna och Centerpartiet osäkert. Men även om Kristdemokraterna och Liberalerna har skäl att vara oroliga inför valet 2018 så ligger Moderaterna bra till. De är fortfarande landets andra största parti, och verkar förbli det ett tag framöver. https://www.sambla.se/olika-typer-av-lan/privatlan/. Men med sina kollegor i blåsväder är det alltmer osäkert om Alliansen håller. Kanske har Moderaterna redan börjat hålla ögonen öppna för en alternativ allians med andra konservativa, istället för den (främst) liberala union som länge format svensk politik.