Övriga partier inför valet 2018


Har du tröttnat på de etablerade partierna och undrar vad som lurar bakom benämningen “övriga partier”? Då är du säkerligen inte ensam. Man märker det på de politiska arenorna världen över att människorna tröttnat på vad de etablerade partierna ägnar sig åt. Till exempel överraskade valresultatet i USA där de flesta tippade Hillary Clinton som den självklara vinnaren vid presidentvalet.

Ytterligare en av chockerna som gick genom den politiska sfären var när de brittiska medborgarna röstade för ett Brexit och utträde ur EU. Det spelar ingen roll vilken yrkestitel man har; tandläkare eller grovarbetare så kan man ha tröttnat på den inslagna vägen som politikerna valt att gå. Inte heller vi svenskar är skonade från överraskningar. Faktum är att det kan vara positivt att röra om i grytan och sätta press på de etablerade partierna. De har plaskat omkring länge nog i den svenska ankdammen och några överraskningar som framryckningar av alternativa partier skulle kunna resultera i att man får upp etablerade politiker på tå i givakt. Det är ett resultat så gott som något speciellt med tanke på att den 1:a paragrafen i regeringsformen lyder: “All offentlig makt utgår från folket” – de senaste åren ser det ut som att endast skattemedlen utgår från folket under tiden som politikerna smörjer kråset på skattebetalarnas bekostnad. Skattebetalarna får nöja sig med smulorna av sitt arbete och i övrigt se sin välfärd kraftigt beskärd. Under sådana förutsättningar kan det som sagt vara värt att se vad de övriga partierna har att erbjuda.

Många övriga partier

Det finns långt fler övriga partier än vad man kanske känner till. Några av de större är Alternativ för Sverige (AfS) som lanserades för offentligheten så sent som i mars 2018 d.v.s. bara några månader innan valet i september 2018. Detta parti består av de representanter för Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) som blev utkastade från Sverigedemokraterna. Alternativ för Sverige har en tuffare återvandringspolitik än sitt forna moderparti. I övrigt vill de sänka politikerlönerna och slopa de privilegier som etablerade partier skapat åt sig själva, vilket innebär att det inte längre ska vara möjligt att smörja kråset på skattebetalarnas bekostnad efter att det politiska gebitet upphört. Då får man leva på a-kassa, söka jobb eller gå till Socialtjänsten – inte köpa herrgård, menar företrädarna för Alternativ för Sverige. I övrigt vill man att landet ska lämna EU-medlemskapet.

Detta med EU-utträdet delar man med flertalet partier så som partiet Enhet som kan vara ett bra alternativ för tidigare Miljöpartister samt Vänsterpartister. Även Landsbygdspartiet är för ett EU-utträde och är för övrigt ett alldeles utmärkt ersättningsparti för de som av födsel och ohejdad vana, valt att rösta på Centerpartiet.

Det finns en lång lista över partier man kan ta en titt på om man är sugen på att testa något nytt inför valet 2018 – och vill se lite drag under galoscherna på den politiska arenan.