Behövs verkligen politik?


Det är många som svär över politikerna och de olika partierna. Man slåss både med ord och faktiska nävar för det man tror på, eller mot det andra tror på. Hatet växer åt både höger och vänster och vissa frågar sig i ren förtvivlan om det inte vore bättre om det inte fanns politik överhuvudtaget. Men det är lite samma sak som att säga att det vore bättre om religion inte fanns. Det spelar liksom ingen roll, för det kommer aldrig att försvinna.

Precis som det alltid kommer finnas människor som känner ett behov av att tro på en högre mening, så kommer det alltid finnas människor med åsikter angående hur samhället ska se ut. Människor som inte kommer acceptera orättvisor, eller som kommer vilja förändra något till, vad de anser är, det bättre. Så även om vi skulle säga “Nej, nu är det nog, nu blir det ingen mer politik!” så kommer den alltid att finnas.

Man kan plocka bort de politiska partierna och dess medlemmar. Man kan plocka bort staten och dess inblandning i gemene mans liv. Men det kommer alltid finnas åsikter, och så länge de finns så lever politiken. För vad är politik om inte åsikter?

Visst, den ger blåmärken både psykiskt och fysiskt, och man blir osams med grannar och ser sidor hos folk som man inte trodde fanns, och den delar Sverige i flera delar. Men poängen med denna delning är att det ska råda demokrati i vårt land. Poängen är att alla ska få säga vad de tycker. De ska få yttra sina åsikter och bli hörda. Det är vår rättighet. Det är något som våra förfäder har kämpat för. Det är en välförtjänt och underbar ära att vi får vara med och bestämma vad som ska hända i landet, och det hade aldrig varit möjligt utan politiken.

Det är en enorm skillnad på demokrati och diktatur, även om båda delarna handlar om politik. Den politik vi ser i Sverige är sådan politik som försöker se till invånarnas bästa. Här har vi en röst, och även om systemet är långt ifrån perfekt så kunde det ha varit otroligt mycket värre. Lyckligtvis får vi vara med och utveckla det här systemet!

Det är inte enkelt. Ibland måste man låna ut sina pengar till staten för att samhället ska blomstra. Det är vad skatterna handlar om, och det finns en anledning till att de finns och att de är högre på vissa saker än på andra. Det är för att olika skatter hamnar i olika kategorier, och sedan bara får användas inom den kategorin.