Politisk oreda


Trött. Olust. Vånda. Det är väl några av de adjektiv som beskriver hur många av oss känner inför svensk politik just nu. Våra politikers oförmåga till att sluta avtal och överenskommelser riskerar att förlama hela vårt land. Ett land som nu mer än någonsin är i behov av reformer och god ledning och styrning när vi nu är på väg in i en lågkonjunktur. Vad beror detta dödläge på? Man får väl anse att det beror på att den inställning några partiledare visar befinner sig på en sandlådemässig nivå. Bara för att jag pratar med en Centerpartist betyder det inte att jag är en bonde. Gör det mig till en kommunist om jag talar med Vänsterpartiet? Blir jag en läkare när jag talar med min doktor? Att man så kategoriskt vägrar ett helt enkelt samtala med andra partiledare är ingenting annat än en skandal i mitt tycke. All utveckling och allt fortskridande bygger ju på kommunikation. Om man inte talar med varandra, hur ska vi då kunna identifiera och lösa problem?

I Sverige idag har vi så många bekymmer och problem att hantera. Ta till exempel polisens arbete. Hur ska de kunna slå tillbaka mot kriminaliteten som biter sig allt starkare fast? Observera, det går inte att säga att det är likadant överallt i världen. Vår granne Tyskland uppvisar mycket bättre siffror och statistik till exempel över hur många unga män som blir ihjälskjutna varje vecka. Vad beror det på? Vad gör de som inte vi gör? Hur kan politikerna styra medel och resurser till polisen och hjälpa dem? Skolan och sjukvården är två andra områden där Sverige sakta men säkert halkar efter. Ja förresten, kanske inte ens sakta utan det går nog egentligen i en allt raskare takt utför. Vad kan politiken göra för att vända trenden? Ingenting så länge det inte finns en handlingskraftig regering på plats. Hur hjälper vi hjärtat i vår välfärd, våra företag att vara konkurrenskraftiga och hitta goda finansieringslösningar? Till exemple med Capcito som hjälper företagen att utvecklas och anställa fler människor! Grunden till den svenska välfärden bygger på att så många som möjligt är ute i arbetslivet och bidrar.

Så kära politiker, nu är tiden inne att visa handlingskraft! Kanske måste fler kompromisser göras än vad man vill eller hade tänkt sig. Det kommer säkert att göra ont och svida rejält, men att det inte gör ännu ondare och svider ännu mer med den kidnappningen och förlamningen av svensk politik som vi nu ser det är ofattbart. Dödläget måste brytas och det är nu någon eller några har chansen att skriva historia inom svensk politik som den eller de som vågade kompromissa och söka lösningar utanför det som tidigare varit konventionellt. Första steget, prata och kommunicera med alla!