I Sverige har vi en representativ demokrati vilket innebär att folket röstar fram vilka som ska representera dem inom det politiska styret. Sedan år 2010 finns det åtta partier i “Sveriges riksdag” (http://riksdagen.se) som är det högsta beslutande politiska organet i Sverige. Partierna som sitter i riksdagen är i sin tur indelade i olika grupper där det finns en rödgrön sida, en borgerlig sida och Sverigedemokraterna som inte tillhör något av dem men som dock är i opposition till den rödgröna sidorna. Uppdelningen ser ut som följer:
De rödgröna
- Socialdemokraterna (S)
- Vänsterpartiet (V)
- Miljöpartiet (MP)
De borgerliga
- Liberalerna (L)
- Moderaterna (M)
- Kristdemokraterna (KD)
- Centerpartiet (C)
Utan allians
- Sverigedemokraterna (SD)
Innan 2014 var det de borgerliga som hade makten i Sverige med moderaterna i spetsen och Fredrik Reinfeldt som statsminister, men efter valet övertogs makten av de rödgröna med socialdemokraterna i spetsen och idag är det socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som är statsminister i landet.
Statsminister är i praktiken det högsta ämbetet inom politiken i Sverige. Statschef är kung Carl XVI Gustaf vilket dock endast är en representativ roll utan egentlig makt. I och med att Sverige har ett kungahus innebär det att landet är en så kallad monarki. Monarkin i Sverige har länge varit utsatt för kritik och det har lett till en slags dubbelhet inom politiken eftersom socialdemokraterna har haft nästan totalt inflytande över politiken i 100 år samtidigt som de i princip är emot kungahuset. En stor del av befolkningen i Sverige vill dock behålla kungahuset.
De rödgröna i svensk politik står för en vänsterpolitisk inriktning medan de borgerliga står för en högerpolitisk. Sverigedemokraterna brukar anses vara ett högerparti men de vill själva inte placera sig inom en sådan skala.